14 de juliol, llibertat, igualtat, fraternitat i embotellaments

No es una casa... es un vehículo de la caravana publicitaria del Tour.

No és una casa… és un vehicle de la caravana publicitària del Tour.

Els que es queixen de les caravanes i dels embussos que molts diumenges es formen a les autopistes, sobretot en els accessos a les zones de peatge, només s’han d’acostar a França. Molt millor fer-ho en el que podríem denominar com el cap de setmana màgic, per no dir negre. Sembla que tots els ciutadans de la República s’hagin posat d’acord, tots els francesos amb vehicle, i tots a la mateixa hora i en la mateixa direcció prenguin l’autopista, normalment la A-7, per buscar les platges del Mediterrani. Ni vull pensar com deu estar la sorra de poblat el matí del diumenge.

El 14 de juliol és un dia molt especial per als francesos. No és necessari haver passat els últims vint-i-dos 14 de juliols a França, sempre amb el Tour, per adonar-se de la devoció patriòtica que envaeix els habitants d’aquest país. El dia de la llibertat, igualtat i fraternitat és especial per a ells. I sembla que no els importi passar-se hores i més hores, repeteixo hores i més hores, atrapats a l’autopista, on per avançar uns quants quilòmetres és necessari carregar-se de paciència. I el més difícil encara és quan un s’equivoca i creu trobar en una àrea de servei una cosa així com una zona de salvació. Cues llarguíssimes per fer gasolina, per pagar i fins i tot per utilitzar els serveis.

Si a tot aquest original menú, hi afegim que a la zona de més embotellament, des del sud de Valence fins al nord de Montpeller, s’ha dissenyat el recorregut de la 13a etapa del Tour 2012, precisament en el dia en què més aficionats es llancen a la ruta, amb la cara pintada de vermell, blau i blanc, amb les banderes del país, amb aquest sentiment patriòtic portat a la seva màxima expressió, llavors el caos adquireix una dimensió desconeguda.

Per això, avui ja ha estat un triomf haver arribat a la meta del cap d’Agde, després de gairebé set hores conduint, després d’haver pràcticament despertat el conjunt Liquigas de Vincenzo Nibali, per efectuar els 86 quilòmetre fins a la sortida a roda del comboi d’un equip. Si per alguna casualitat quedaven bloquejats, ells podien trucar a la gendarmeria que els trauria de l’embús. No ha estat necessari perquè l’organització del Tour els va facilitar una ruta alternativa per carreteres secundàries on l’únic obstacle que obligava a disminuir la marxa eren les rotondes.

Després ha estat necessari disfrutar del recorregut, bell, encantador, sobretot al passar pels pobles provençals, però que al llarg de 217 quilòmetres, a una mitjana que com a màxim arriba als60 quilòmetres per hora, un parell d’hores abans que els corredors travessin pel mateix lloc, només es desitja que aparegui la pancarta que anuncia que tan sols falta un quilòmetre per a la meta. ¡Un alliberament!

Perquè molts desconeixen que el Tour mou una caravana publicitària formada per un miler de cotxes, que es reparteixen en blocs, molts d’ells (com el que figura a la fotografia) prototips que només es poden desplaçar en carreteres controlades. Es triga uns 50 quilòmetres a superar-los a tots. Els cotxes s’intercalen, dreta i esquerra, i s’ha d’avançar en zig-zag i amb molt de compte ja que entreguen tota mena de regals, cosa que provoca una espècie de bogeria general entre els espectadors reunits a les cunetes.

És la història de cada 14 de juliol, encara que a vegades costi comprendre el sentit de tantes i tantes hores de caravana (bouchon en el vocabulari local), atrapats a l’autopista.